Херсонцям, у яких ще є валюта

З лютого нового 2019 року ті херсонці, хто мають «валютні запаси» можуть стати «іновалютними інвесторами». 7 лютого 2019 року набувають чинності норми, які передбачені новим законом «Про валюту».

Чого чекати? Про це розповідають фахівці. Виявляється: по-перше, українці зможуть без ліцензій відкривати рахунки в іноземних банках; по-друге, вільно інвестувати заощадження за кордон; по-третє, купити валюту не тільки в банку чи обміннику, а й у поштовому відділенні; по-четверте, Національний банк пропонує дозволити виплачувати зарплату валютою (правда це можна буде робити тільки «в окремих випадках»).

Нагадаю, що Закон «Про валюту» Верховна Рада України ухвалила ще у червні, але перед тим як нові правила запрацюють, НБУ мав ухвалити низку підзаконних актів. Час відведений на це, а це сім місяців, збігає саме 7 лютого 2019-го. Цього дня новий закон набуде чинності. Які нововведення нас чекають?

Коли можна розплачуватися валютою? Гривня, як і зараз, залишається єдиною валютою для розрахунків. Однак нові правила передбачають певні винятки.

Наприклад, платити зарплату в доларах офіційно зможуть морякам, дипломатам, консулам та іншим працівникам представництв іноземних держав.

Українці зможуть розраховуватися валютою у таких випадках:
- платити іноземцям (інвесторам і постачальникам);
- переводити валюту;
- розраховуватися за страхування життя;
- купувати державні цінні папери.

Валютні перекази. Зараз без документів українці мають право перевести валюту на суму, еквівалентну 15 тис. грн. Наступного року цю норму збільшать до 150 тис. грн, а у перспективі – планують скасувати повністю. Нововведення стосуватиметься й поштових переказів. Зараз ліміт у валюті – 300 євро. З наступного року обмеження зросте до рівня 10 тисяч євро. У перспективі – планують прибрати обмеження для поштових переказів.

Ліміти. Для операцій з використанням банківських карт ліміти – скасують.

Заборона рублів. Використовувати монети і купюри на яких зображений анексований Росією Крим в Україні заборонять: «Банкноти та монети Центрального банку Російської Федерації з картами, символами, будівлями розташованих на окупованих російською Федерацією адміністративно-територіальних одиницях України», зазначається у документі. Мова йде про купюри номіналом у 100 рублів.

Торгівля валютою. Торгувати валютою поруч з традиційними операторами: банками та «обмінниками» дозволять і поштовим відділенням. Вони також зможуть встановлювати свій курс валют і конкурувати з фінансовими установами.

Інвестиції, цінні папери. Українці без ліцензій зможуть інвестувати гроші за кордон. У законі зазначено, що отримувати дозвіл від НБУ не доведеться, єдине – про таку операцію треба сповіщати державу для ведення статистики.

Крім того, по-новому можна буде купувати і державні цінні папери. Якщо зараз облігації можуть купувати тільки банки, з наступного року таку можливість отримають банки і клієнти.

Нововведення дозволять українцям купувати акції іноземних компаній, відкривати рахунки в іноземних банках і при цьому не оформлювати для цього ліцензії і не отримувати дозвіл від регулятора.

Що буде із курсом долара? Термін обов'язкового продажу частини валютного виторгу збільшать. Зараз бізнес, який, наприклад, заробив на експорті $100 тис., - на $50 тис. зобов'язаний за 180 днів купити гривні в українському банку, який має необхідну ліцензію. Після набуття законом чинності продати валюту можна буде в будь-якому банку, а терміни скасують.

Це нововведення, згідно з оцінками експертів, може вдарити по гривні. «Питання досить суперечливе, оскільки певною мірою ця фінансова стабільність і тримається на обмеженнях НБУ, але є і зобов'язання узгодити законодавство. Для бізнесу це безумовний плюс. Наші міжнародні партнери говорили про зарегульованість валютного законодавства. Те саме питання про повернення валютного виторгу, те, про що почне скаржитися будь-який бухгалтер підприємства», - зазначив експерт з фінансових питань Василь Горбаль.

У той же час економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Єгор Киян погоджується: скасування чіткого обмеження за термінами для експортерів може створити певний лаг у валютних надходженнях. Якусь частину виторгу бізнесмени можуть покласти на рахунки в першу чергу, решту – відтермінувати.

Згодом ситуація стабілізується, однак у короткостроковій перспективі можливі коливання. Експерт зазначає: «Чинна система дає контроль припливу валюти, але з іншого боку це створює можливість впливати на бізнес: хто перший отримає ліцензію, кому дадуть дозвіл, кому не дадуть. Це дає можливість лобіювати інтереси одного бізнесу і обмежувати інший. Але поки, я вважаю, таке регулювання нам необхідне».

При цьому фахівці нагадують, що у разі виникнення кризових ситуацій, регулятору дозволяється повертати обмеження. Тоді, незважаючи на лібералізацію, він зможе повернути обмеження.

Що ж, шановні, якщо у вас є зайва валюта, то вже у наступному році ви можете зайнятися великим бізнесом. Хто знає, може це буде вашим стартом у новому напрямку вашого життя...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон