Херсонці платитимуть за газ з 1 листопада за старою ціною?

Конфуз чи глобальний конфлікт... Ще вчора стало відомо, що Державна регуляторна служба України відмовила в узгодженні проектупостанови Кабінету міністрів про підвищення цін на газ для населення.

Експерти говорять, що це може свідчити про ще більше загострення протистояння між Президентом і Прем'єром, який в останні кілька місяців виявляє все більше «неповагу» до людини, яка «витягла його з базару»...

Крім того, вони наголошують, що поведінка Гройсмана стає всі більш незалежною, що прямо вказує на те, що він таки спробує дистанціонуватися від влади, і піде на наступні вибори з власними політичними проектом.

Що ж стосується питання неузгодження рішення КМУ, то у ДРС вказують, що «... прийняття проекту порядку в запропонованій редакції може призвести до монополізації ринку природного газу НАК «Нафтогаз України», не виконання Україною її зобов'язань за договором про заснування Енергетичного співтовариства».

Також говорять, що при створенні проекту не були враховані принципи доцільності, ефективності та прозорості вирішення.

Держслужба наголошує, що в проекті постанови відсутній аналіз регуляторного впливу на ринкове середовище, забезпечення прав та інтересів суб'єктів господарювання, громадян та держави, а також обґрунтування відповідності проекту принципам регуляторної політики.

Також в документі констатують, що при створенні проекту постанови уряду були порушені вимоги законодавства України.

У зв'язку з цим Державна регуляторна служба вирішила відмовити в узгодженні постанови Кабінету міністрів «Про затвердження положень про призначення спеціальних зобов'язань на суб'єктів ринку природного газу для забезпечення громадських інтересів в процесі функціонування ринку природного газу».

Крім питання протидії з боку окремих високих посадовців, експерти проводять паралелі з іншим політичними силами. Слід нагадати, що Державну регуляторну службу України з 2015 року очолює Ксенія Ляпіна, колишній народний депутат чотирьох скликань від партій «Батьківщина». У той же час відомо, що у серпні 2014 року Ляпіна вийшла з «Батьківщини» і вступила у партію «Народний фронт», але так і не стала нардепом.

Вважається, що такий крок з боку партії «НФ» це відповідь на поведінку Гройсмана та Порошенка по відношенню до певної частини членів КМУ, які призначені туди за квотою «НФ». Що так само вказує на загострення конфлікту між сьогоднішніми «друзями» по «більшості» у стінах ВРУ.

В усіх випадках конфлікт загострився – кожна політична сила перед виборами намагається показати себе з кращого боку, аби було з чим йти до виборців. У даному випадку «НФ» отримав козирну карту.

Можемо говорити з відповідною переконаністю: поки триватиме таке протистояння, українці будуть платити за газ за старю ціною.

P.S. Як повідомлялося Кабінет міністрів оприлюднив постанову №867 від 19 жовтня 2018 року, якою продовжив спеціальні зобов'язання (PSO) НАК "Нафтогаз України" продавати газ для населення, релігійних організацій та виробників теплової енергії до 1 травня 2020 року.

Також Кабмін переглянув формулу розрахунку ціни для продажу газу по PSO, взявши за основу середнєарифметичну ціну продажу/поставки газу НАК промисловим споживачам за липень-вересень поточного року в розмірі 8981 грн за 1 тис. м3 (без ПДВ і витрат на транспортування і поставку).

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон