На Херсонщині завершують збирати врожай

На календарі жовтень – саме час завершувати збирати збіжжя на полях. Цього з нетерпінням чекають усі аграрії. Це виняткова пора для кожного дбайливого господаря, коли він може підсумувати сільськогосподарський рік.

Аби побачити саме завершальний етап року сільгосподарського виробництва, знову напросилася до керівника ТОВ ТД «Горностаївський Райагрохім». Чому знову? Та тому, що останнім часом, чомусь, керівники сільгоспідприємств, фермери відмовляються ділитися інформацією про свої здобутки та проблеми.

Поля «Горностаївського райагрохіму» знаходяться переважно на території Великоблаговіщенського та Славненського округів тож є час, аби поговорити і про роботу, і про політику. Часто розмова переривалася дзвінком телефону: повідомляли, що машини затрималися на елеваторі, а комбайни чекають вигрузки; головний агроном узгоджував, яке поле жнивувати; хтось просив сфотографувати запчастину на агрегаті...

Кожного разу, коли їдемо на поля, Юрій Васильєв загружає свій автомобіль продуктами - треба нагодувати сотню людей, зайнятих на осінньо-польових роботах - завозить їх на базу, у Велику Благовіщенку, де розташована кухня.

Але ми там довго не затрималися – поїхали степами на поле з достиглою соєю. Воно було передостаннім для збирання: Юрій Михайлович повідомив, що сьогодні вони мають завершити збирання пізніх культур. Під'їхали саме коли 13 потужних комбайнів зайшли на ниву. Цю картину треба тільки бачити!

- Завершальним і надзвичайно важливим етапом у вирощуванні сої є своєчасне її збирання, - розповідає керівник господарства доки ми чекаємо наближення комбайнів. – Треба вгадати строк, щоб не втратити зерно. Якщо буде вологе або недозріле, то може перетворитися в «кашу». Тому сою збираємо прямим комбайнуванням при повній стиглості, коли листя вже опало, а боби сухі й легко відокремлюються від стулок. Багато задежить і від комбайна – якщо погано налаштований, то відсотків 10 врожаю можна втратити. Тож за цим ретельно слідкує агроном. Бачите, він наближається до нас на комбайні.

Чекаємо на агронома, водночас є нагода зафіксувати роботу комбайнів на соєвому полі. Цікавлюся, чи сьогодні це поле встигнуть скосити. Мені відповідає агроном який саме нагодився.

- Ми не лише це, а й останнє поле сьогодні впораємо, - запевняє не стільки мене, як директора. – Головне, аби машини вчасно забирали накошене. Ви ж бачите, тринадцять комбайнів впорають це поле за годину.

І справді, доки ми переїхали на інший кінець ниви, комбайни теж туди дісталися й висипали зібрану сою у КамАЗи. Кілька хвилин — і тонни зерна наповнюють причепи. Комбайн — далі на ниву, а машини неквапом їдуть на елеватор. Слід додати, що того дня (а це було 10 жовтня) аграрії «Райагрохіму» завершили повністю збирати пізні культури.

Соєю у господарстві було засіяно 893 гектари. Дала вона по 38,7 центнерів з гектара, загалом накосили 3 455 тонн. Звісно це завдяки тому, що ТОВ ТД «Горностаївський Райагрохім» постійно дбає про розширення поливних площ – за сезон цю культуру полили 13 разів.

Зрошували не лише сою. Адже господарство має в обробітку 3 827 гектарів орендованої землі й вирощує різні культури. Завдяки поливу, урожайність ранніх зернових склала 55 центнерів з гектара, зокрема пшениці - 58,8, ріпаку – 22.

Стосовно пізніх культур, то кукурудза порадувала вагомим результатом – з площі 820 гектарів зібрали 8 478 тонн, а це по 109,4 центнарів з гектара. Дещо розчарував соняшник – отримали по 26 центнерів , що менше минулорічного. Але зрошувані поля дали по 33 центнера з гектара.

Наразі всі площі, передбачені для озимих, засіяні. Зійшла пшениця, озимий ріпак. Усе це на зрошуваних землях, адже погода не балує хліборобів – дощів немає зовсім, земля суха, тож треба поливати. аби не втратити урожай наступного року.

На полях наразі залишилися роботи з оранки земель під весняний посів. А директор сьогодні переймається тим, аби розрахуватися з орендодавцями-пайщиками. А їх у ТОВ ТД «Горностаївський райагрохім» 350 чоловік. До того ж, як завжди, треба подбати про пальне та мінеральні добрива, які останнім часом значно подорожчали.

Та й зібране збіжжя треба вигідно реалізувати. Тож як бачимо, хоча будні аграріїв під час збирання врожаю були важкими, клопотів у сільгоспвиробника з їх закінченням не поменшало. Та. як відомо, легкого хліба не буває.

Любов РУДЯ, газета "Сільські новини"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон