Заборгованість продовжує рости

Не дивлячись на всі запевнення влади, що цього року станеться збільшення заробітних платам бюджетникам та «суттєве» підвищення пенсій цього очікувати все ж не слід. Бюджет не справляється навіть з тими планами, які були закладені на поточний рік, а отже про його збільшення не може бути й мови.

Як повідомив глава Рахункової палати України Валерій Пацкан Держбюджет вже зараз недоотримує 94 млрд грн. від запланованих доходів на 2018 рік.

При цьому об'єми грошей які недоотримані загальним фондом державного бюджету, зростають з кожним місяцем все більше.

За словами голови Рахункової палати, план доходів загального фонду держбюджету в січні – вересні цього року не виконано на 17,2 млрд грн, або на 2,8%.

«Крім того, провалено виконання плану надходжень від приватизації державного майна. При плані 10,7 млрд грн отримано лише 77,3 млн грн або 0,7% плану», - підкреслив Пацкан.

При цьому слід враховувати, що надходження від запозичень за вказаний період склали всього 135,6 млрд грн, що менше плану звітного періоду на 66,5 млрд грн, або 32,9%.

Пацкан розповів, що ці надходження отримані насамперед від розміщення облігацій внутрішньої державної позики.

У той же час, при запланованому ще на перший квартал цього року залученню коштів від зовнішніх джерел в сумі 56 млрд грн, бюджет зміг отримати гроші тільки у серпні, і тільки 19,4 млрд грн, або лише 21,5% від плану за рахунок розміщення короткострокових облігацій зовнішньої державної позики.

Така ситуація, говорять аналітики ринку, вказує на те, що зовнішні агенти не цікавляться більше нашими бонусами, навіть у короткостроковому періоді.

В результаті, за даними оперативної інформації Державної казначейської служби, надходження загального фонду державного бюджету менше плану на звітний період на 93,6 млрд грн, або 11,1%.

«Нагадаю, що загальне невиконання плану надходжень загального фонду державного бюджету в першому кварталі склало 66 млрд грн, в першому півріччі – 74 млрд грн. Тобто, обсяг невиконання плану надходжень загального фонду державного бюджету з початку року зростає», - зазначив Пацкан.

Заява Голови Рахункової палати підтверджує те, по що неодноразово говорили незалежні експерти – бюджет не справляється із навантаженням і не здатен збільшувати будь-які додаткові виплати.

То ж всі заяви про «збільшення» і «покращення», є суто політичними, популістськими заявами, які спрямовані на те, аби створити у виборців уяву про стабільність і розвиток держави, у той же час як її економіка продовжує стабільно стогувати, що не може призвести до збільшення витрат.

«А якщо це й від відбудеться, то виключно за рахунок того, що буде працювати друкарський верстат, що потягне за собою ще більше розкручення інфляційних процесів у державі», - переконує експерт-економіст Юрій Бойко, з міжнародної асоціації «Право і слово».

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон