Херсонцям не слід чекати дива

Широко розрекламованого підняття мінімальної заробітної плати у другому кварталі поточного року не сталося... Чи слід херсонцям, як і решті українців, чекати «дива» далі?

Нагадаю, що Президент Порошенко в черговий раз обіцяючи проявити турботу про громадян – розпорядився, аби до кінця ІІ кварталу було піднято мінімальну заробітну плату до рівня 4200 грн., і сказав, що це не межа.

Фахівці від економіки одразу сказали, що заява Порошенко носить суто популістський характер, а всі заяви чиновників, що вони виконають розпорядження Президента не більш ніж пропагандистський хід у світлі виборчої кампанії. Так і сталося.

ІІ квартал закінчився – підняття не було. А його й не могло бути. Президент роблячи відповідну заяву не міг не знати (а якщо не знав, то який же він Президент), що «У першому кварталі було недовиконання бюджету майже на 6 млрд» (заява міністра соцполітики Андрія Реви), а для того аби піднімати слід мати перевиконання. То, за рахунок чого піднімати?

Заява пана Реви: «Підвищення мінімальної зарплати можливе за умови перевиконання доходів бюджету. У бюджеті поки немає коштів для підвищення мінімальної зарплати, а чи зможе уряд знайти необхідні кошти, стане ясно на початку липня цього року».

Черговий обман, аби спустити тему «на гальмах». Навіть студенту-заочнику І курсу факультету економіки відомо, що піднімати виплати можна тоді, коли є відповідні прибутки. Підвищувати зарплати можна тоді, коли є перевиконання бюджету (про що говорить сам Рева), а коли його не виконали, то про які збільшення можна вести мову? Хіба, що за рахунок друкарського верстату та розкручування гіперінфляційних процесів, що власне і відбувається в Україні у останні 3 роки.

Рева заявив і про те, що підвищення «мінімалки» потягне за собою додаткові виплати у місцеві бюджети з державного. Де взяти гроші? У міністра два шляхи: митниця і тіньова зайнятість.

Так, з прихованим працевлаштуванням та контрабандою слід боротися. Але, де головне джерело наповнення бюджету – власне виробництво? Про нього знову жодного слова. Чий план по перетворенню України у сировинний додаток до ЄС чи США виконує Уряд?

Ну не можна просто, тупо не працювати на розвиток держави! Зрозуміло, що Прем'єр університетів не закінчував. Тай навіщо вони йому – «університети» Вінницького ринку він здав на відмінно. Як віднімати і ділити він знає. А як додавати і множити – це не його амплуа.

Якщо міністр інфраструктури збирається вкладати сотні мільйонів у побудову надшвидкісних «трубопроводів», коли в Україні немає чим перевозити пасажирів по залізниці, то міністр соцполітики буде: «...збільшувати дохідну частину бюджету. Зараз ви бачите, які заходи вживаються щодо контрабанди на митниці. Протягом літа ми будемо вживати серйозні заходи по «тіньовій» зайнятості, щодо тих «рабовласників», які не хочуть реєструвати людей». Де ви були раніше? Чому з «тінню» будуть боротися тільки зараз?

А от ще один напрямок, суто в традиціях цієї влади – будуть відбирати. Міністр вважає, що потрібно буде попрацювати з місцевими органами влади щодо «справедливого перерозподілу доходів від податку на доходи фізичних осіб», щоб при підвищенні мінімальної зарплати уряду не довелося збільшувати фінансування місцевих бюджетів.

Т.т. вирішення проблем знову перекладуть на місцеві бюджети, а фактично на плечі самих громадян. Популістська рекламна кампанія набирає обертів.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон