Ще один крок до захоплення землі?

Рада вирішила спростити оренду великих масивів земель.

Так, у вівторок, 22 травня, депутати Верховної Ради України проголосували за основу проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вирішення питання колективної власності на землю, вдосконалення правил землекористування в масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні» (у першому читанні проект підтримав 251 народний депутат).

Відповідно до «Пояснювальної записки», яка є на сайті ВРУ: «в процесі поділу земель колективних сільськогосподарських підприємств земельні масиви, які перебували у колективній власності, були розділені на земельні ділянки середньою площею 4 га, кожен з яких був переданий у приватну власність членам таких підприємств».

Як вважають автори законопроекту «Зараз більшість таких ділянок здається у оренду великим агропідприємствам, проте порушення цілісності масивів земель сільськогосподарського призначення створило проблему окремого використання земельних ділянок, розташованих посеред масиву. Особливо заважають такі окремі ділянки на зрошуваних масивах земель, а також при оформленні оренди земельних ділянок масиву».

У зв'язку з цим автори пропонують змінити правила використання масиву земель сільськогосподарського призначення.

Проект передбачає що землекористувач, який використовує значну частину земель масиву (75% від загальної площі) матиме право на отримання в оренду (суборенду) інших земель масиву з наданням їх власникам (орендарям) інших рівноцінних земельних ділянок у тому ж масиві (?).

Він же матиме пріоритет на укладання договорів оренди інших земельних ділянок, розташованих у такому масиві, у тому випадку якщо їх «невикористання цією особою створює перешкоди в раціональному використанні орендованих земель в результаті черезсмужжя».

Такі вільні трактування визвали у експертів ряд зауважень і запитань, а от у наступній дефініції вони побачили корупційну складову, адже запропоновано орендарям земельних ділянок, які розташованих в масиві, надати право надавати їх у суборенду орендарю іншої земельної ділянки в тому ж масиві, без узгодження з орендодавцем, залишаючись відповідальним за виконання договору оренди.

Проект так само має дозволити надавати таким землекористувачам права отримувати в оренду землі під польовими дорогами.

Їм же пропонують віддати у використання земельні ділянками під лісосмугами та іншими захисними насадженнями на праві оренди, право на яке буде купуватися без проведення земельних торгів.

Мотиви прийняття такого рішення найблаговидніші – захистити лісосмуги і навколишнє середовище, запобігти «ерозії грунтів». Що буде на ділі?

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон