Приємна новина для аграріїв Херсонщини

Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур".

Як передає БізнесЦензор, за ухвалення відповідного законопроекту № 7403-д в цілому проголосував 249 народних депутатів.

Законом доповнено пункт 63 підрозділу 2 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу, новим абзацом, згідно з яким звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту з 1 вересня 2018 року по 31 грудня 2021 року соєвих бобів і з 1 січня 2020 до 31 грудня 2021 року - насіння ріпаку, або рапсу не буде застосовуватися для сільськогосподарських підприємств-виробник і в зазначених олійних культур.

Таким чином, сільськогосподарські підприємства - виробники при експорті вирощених ними олійних культур матимуть право на бюджетне відшкодування податку на додану вартість за такими операціями.

Раніше Верховна Рада скасувала відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) при експорті сої, ріпаку та соняшнику з 1 березня 2018 року. Таким чином, при експорті сої, ріпаку та соняшнику експортери не будуть отримувати відшкодування 20% ПДВ.

За даними аграрних асоціацій, скасування відшкодування ПДВ при експорті олійних призведе до втрат для українських аграріїв у розмірі 10-16 млрд грн на рік. Крім того, створюються можливості для змови переробних підприємств з метою заниження цін на внутрішньому ринку.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон