Чого чекати херсонцям від курсу долара?

Чим насправді чим ближче до літа, то тим більше стабільності на валютному ринку?

Економічні експерти прогнозують, що у травні 2018 року різких коливань долара в Україні очікувати не слід.

Економісти вважають, що за один долар будуть давати 26,5 гривень, а можливо навіть менше.

«У травні 2018 роки ситуація з курсом долара залишиться такою ж, як є зараз.

Тобто будь-яких серйозних коливань ми, поки що, не прогнозуємо. Долар буде в районі 26,5 гривень і навіть нижче», - вважає експерт з економічних питань Віталій Кузьмін.

Фахівці пов'язують це з тим, що чим ближче до літа, то нижчою буде ділова активність, а ось з приходом осені коливання курсу повернуться знову.

«Що стосується всього 2018 року, то тут є кілька факторів, які будуть впливати на курс. По-перше, у нас багато зовнішніх зобов'язань. На початку року йшлося про 9 мільярдів доларів, а після виграшу «Нафтогазу України» у Стокгольмському арбітражі ситуація покращилася. По-друге, багато чого буде залежати від того чи продовжимо ми співпрацю з МВФ: цей пункт тягне за собою зміну позиції щодо ринку землі, остаточному формуванні антикорупційного суду тощо», - додав експерт.

Його думку підтримує і аналітик Андрій Шевчишин, який вважає, що долар у травні може «закріпитися» на рівні 25 – 27 гривень. Він так само зазначив, що підтримку національній валюті нададуть сезонні фактори і висока облікова ставка.

«Підвищення облікової ставки з боку НБУ до 17% зробило гривневі держоблігації більш привабливими для інвестицій. У той же час підтримку гривні надав сильний євро і сприятлива кон'юнктура на світових сировинних ринках», - додав Шевчишин.

Експерт підкреслив, що вже у першому кварталі 2018 року гривня зміцнилася по відношенню до долара на 5,4%, отримавши підтримку з боку припливу зовнішніх інвестицій на операціях Carry Trade.

І все ж, більша частина економістів-експертів вважає, що абсолютно точно спрогнозувати курс долара не можливо.

«Якщо вам хтось скаже, що знає курс гривні, то ця людина – брехун. Повертаючись до досвіду минулого року: у нас в лютому курс був 28, а влітку – 25,5. Ось вам і орієнтири можливого руху курсу. В межах 10% курс може змінюватися», - зазначив інвестиційний банкір Сергій Фурса.

Він пояснює, що коливання валютного курсу – це сезонний чинник, на який впливають багато чинників. Так, у держбюджеті планували збільшити мінімальну зарплату до 4200 грн, що створювало високий ризик інфляційного зростання. Подібна ситуація могла б призвести до того, що гривня почне дешевшати, а долар відповідно зростати.

Зараз, коли підвищення мінімалки відклали, то це може допомогти гривні протриматися довше. Але далі зростання курсу долара все одно неминуче, оскільки бюджет країни побудований на 29,3 – 30 гривень за долар – саме таким стане курс американської валюти в другій половині 2018 року.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон