На Херсонщині впроваджують економну "крапельку"

Що дорожче зрошення, то активніше на Херсонщині впроваджують економну "крапельку". Лише цьогоріч аграрії степового півдня переводятьна крапельне зрошення додаткових півтисячі гектарів.

Загалом їх у краї, за даними обласного управління водних ресурсів, вже буде 44 тисячі гектарів. Тобто майже кожен восьмий гектар поливають ощадливо. Хоча "крапелька" сама по собі - задоволення не з дешевих.

- У середньому облаштування гектара крапельного зрошення в наших умовах в еквіваленті коштує тисячу доларів. Це дуже немало, тому переходимо на нову систему поступово - торік на "крапельці" в нашому господарстві було 360 гектарів з чотирьох тисяч, нинішнього року стало 380, - розповідає Едуард Репілевський, керівник агрофірми, що в селі Мар'янівка Каховського району.

- І я б не сказав, що перевага крапельного зрошення - це сама лише економія води. Так, втрати вологи порівняно зі звичайними "Фрегатами" помітно менші. Але головне - мобільність. Адже систему крапельного зрошення можна встановити там, де велику дощувальну установку нереально розмістити з суто технічних причин --через особливості рельєфу чи наявність ліній електропередач тощо. І погодьтеся: такі проблемні ділянки знайдуться чи не в кожному великому, та часом і середньому господарстві.

Звісно, за збільшення вартості транспортування дніпровської води каналами, що тепер відбувається з року в рік, впровадження крапельного зрошення дедалі вигідніше.

Втім, аграрії попереджають: годі сподіватися, що на Херсонщині за рік такі інвестиції вдасться повернути сповна. "Крапелька" може окупитися мінімум на п'ятий рік, переконаний Едуард Репілевський. І то, якщо її використовують для вирощування високорентабельних та продуктивних культур - приміром, овочевих, кукурудзи, сої чи озимої пшениці.

Та як би не було, а крапельне зрошення надалі завойовуватиме нові площі на півдні України. У хліборобів просто немає іншого виходу, ніж переводити богарні землі на зрошення: щорічні посухи "підказують", що інакше на розпеченій землі нічого не виростиш.

От і нинішньої весни під кінець квітня звична вже прикрість: ще й сівба пізніх ярих не завершилася, а в третині районів області на глибині до двадцяти сантиметрів ґрунт або геть сухий, або продуктивної вологи в ньому на половину менше від норми. І нічого з цим не вдієш. Тільки поливати.

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон