Тариф Херсонського водоканалу не такий уже й "середнячковий"

Херсонські тарифи на водопостачання займають середню позицію в рейтингу українських водоканалів

Про це на своєму сайті повідомив «Херсонводоканал», розмістивши перелік розцінок на послуги аналогічних підприємств із різних куточків України.

Але міськводоканал заніс у рейтинг дещо скромну суму. В наведеній таблиці вказано, що його тариф – 16,84 гривні за кубічний метр води. Воно-то так, але наполовину. Бо цей тариф, менший, – для абонентів приватного сектору, а 18,08 гривні – для споживачів, які проживають у багатоповерхівках. І якщо б «засвітили» більшу суму, то наш водоканал був би не зовсім посередині рейтингу.

Херсонцям показали, що є й тарифи набагато вищі. Так, на перших позиціях із дорожнечі послуг – «Старобільськвода» (Луганська область) із тарифом 32,54 гривні за куб. Потім – обласний водоканал Запоріжжя – 31,70 гривні, а от міське комунальне підприємство цього обласного центру продає воду по 13,57 гривні.

Як видно з наведеної таблиці, найдешевше водопостачання – в Кривому Розі – 10,82 гривні за куб і в Алчевську – 10,87 гривні. Нам такі тарифи й не снилися! В столиці вода теж коштує дешевше, ніж у Херсоні, – 14,18 гривні за кубометр, а в сусідньому Миколаєві – 14,75.

Що цікаво, така таблиця рейтингу тарифів з'явилася на сайті нашого міськводоканалу невдовзі після новини щодо збільшення вартості послуг підприємства. Мабуть, таким чином нас заспокоюють: «Скажіть спасибі, що не 30 гривень за куб водички».

Крім того, абонентам розклали по поличках, чому так платимо. В інформації сказано, що формування тарифу на послуги централізованого водопостачання та водовідведення здійснюється для ліцензіатів НКРЕКП за єдиним порядком. Проте в кожного водоканала – різний рівень витрат, який залежить від різних чинників.

Мовляв, тарифи залежать від кліматичних умов міста, рельєфу, віддаленості від джерел водопостачання, типу водозаборів (підземний, поверхневий) і їх кількості, технології знезараження та очищення води, розгалуженості та довжини комунікацій, віддаленості очисних споруд каналізації, технічного стану (зношеність) основних фондів, інших показників. І все це впливає на фактичний розмір витрат підприємств і, як наслідок, на розмір тарифу.

Так, одному водоканалу необхідно ремонтувати зношені мережі, іншому – закупити обладнання для лабораторії, третьому – реконструювати систему очисних споруд. У кожного – свої проблеми, для вирішення яких потрібен індивідуальний підхід. При цьому основними складовими тарифу на водопостачання та водовідведення (біля 90%) є електроенергія, заробітна плата та податки, вартість яких постійно зростає.

Звісно, це все зрозуміло, та абонентам, доходи яких зростають зовсім не такими швидкими темпами або взагалі стоять на місці, як хочеш, так і викручуйся...

Альона ГРЕБЕНЮК
"Гривна. Новий формат"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон