Борги, у тому числі і херсонців, стрімко ростуть

Борги по оплаті за тепло продовжують стрімко зростати. Якщо ситуація триватиме, а вихід не буде знайдений у найближчі 2 – 3 місяці,то ще до закінчення цього опалювального сезону галузь доведеться або зупиняти, або переводити на оплату за рахунок бюджету.

Станом на 1 листопада 2017 року заборгованість українців за послуги ЖКГ склала 28,4 млрд. грн., що є абсолютним рекордом за всі роки незалежності. Сьогодні не платять за послугу майже третина споживачів – 72,4%. І це було у жовтні, коли опалення не було майже 20 днів, а в окремих будинках 25 – 30.

Аналітики висловлюють припущення, що навіть надзвичайно теплий жовтень вже продемонструє, що «зростання добробуту громадян», про що постійно говорить КМУ та Прем'єр, це не більше ніж міф і обман суспільства.

Заяви ґрунтуються не на політичних емоціях, як говорять це у владі, а на розрахунках та статистичних даних. Так, якщо станом на 1 січня 2016 року борг населення становив – 11,5 млрд. грн., то станом на 1.11.17 р сума зросла більш ніж у 2 рази і становила – 28,4 млрд. грн.

Фахівці говорять, що це не межа. Слід готуватися до суттєвого зростання боргів, для цього так само є «об'єктивні» посилання, одне з них: те, що цими днями Президент Порошенко підписав новий Закон відповідно до якого вже з 1 січня 2019 року знову буде нараховуватися пеня (штраф) за прострочення оплати за житлово-комунальні послуги. І хоча сьогодні це мінімальна ставка, але ніхто не сказав, що її не буде збільшено.

За іншим даними у жовтні відмовилися платити за газ вже більше половини українців. Про це завив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, який стверджує, що загальна сума заборгованості українців за тарифами ЖКГ становить 17 мільярдів гривень, і це на 6 мільярдів більше, ніж було минулого року: «Встановлено рекорд: за жовтень місяць майже половина платіжок – 46 відсотків – не сплачено. На сьогодні загальна сума заборгованості населення за тарифами ЖКГ – 17 мільярдів гривень. Рік тому було 11 мільярдів. Звертаю увагу, що це тільки за жовтень, коли платіжки прийшли за півмісяця. Найбільший борг за газ. Вже з вересня за газ у нас почали платити менше половини. 64% – не платить».

При цьому згідно інформації яка розміщена на офіційному сайті Державної служби статистики, на Україні заборгованість по оплаті за житлово-комунальні послуги та електроенергію на кінець вересня складала більше 15 млрд грн.

У відомстві повідомили: «...на кінець вересня 2016 року заборгованість населення з оплати за централізоване опалення та гаряче водопостачання становила – 4,8 млрд грн, за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій – 2,5 млрд грн, за централізоване водопостачання та водовідведення – 1,9 млрд грн, за газопостачання – 2,4 млрд грн, за вивезення побутових відходів – 0,4 млрд грн, за електроенергію – 3,1 млрд грн.».

Як бачимо різні агентства та відомства оперують різними даними, але всі вони не втішні і один іншого гірші.

Якою є ситуація насправді? Чи переживемо ми ці холоди? А якщо так, то з чим прийдемо у зиму наступну?

Нагадаю, що «опозиційні» фахівці, від різних політичних сил, ще рік тому попереджали: у разі подальшого зростання цін на комунальні послуги і пальне галузь ЖКГ чекає ситуація вихід з якої може бути за межами здорового глузду – система буде зруйнована і тоді Україна «замерзне».

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон