Херсонські ОСББ можуть сподіватися, що вони таки отримають «теплі кредити»?

Гроші, які Уряд прогнозував віддати на «теплі кредити» закінчилися, які перспективи?

Фінансування програми «теплих кредитів» потребує підсилення, адже кошти, які направляють на потреби ОСББ вже закінчилися, так заяву днями зробив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко: «З початку запуску програми «теплих кредитів» гостро постало питання про тих, хто дійсно потребує фінансування: індивідуальні власники або ОСББ. Зараз спостерігаємо активні дії ОСББ по встановленню індивідуальних теплових пунктів, комплексного утеплення під'їздів, модернізації будинків. Тому акцент Фонду енергоефективності та «теплих кредитів» треба спрямовувати саме на ОСББ і ЖБК».

Віце-прем'єр повідомив, що наступного року планується збільшити фінансування програм «теплих кредитів» саме для ОСББ. У той же час Фонд енергоефективності, який буде працювати тільки з багатоповерховим сектором, запустить власні програми на умовах співфінансування та надання технічних рекомендацій.

«Саме робота з ОСББ дає більший ефект. Вирішується питання по утепленню всього будинку і подальшої економії для всіх жителів. Держава отримає в подальшому енергонезалежність саме в напрямку розвитку ОСББ».

Нагадаю, що не так давно Прем'єр-міністр заявляв, що загальний обсяг інвестицій у програми з енергоефективності у 2018 році повинен скласти 1,6 млрд грн. При цьому тут знову розраховують на «зовнішні» кошти.

Так КМУ очікує, що зможе отримати перші 50 млн євро фінансової допомоги Євросоюзу на створення Фонду енергоефективності вже у першій половині 2018 року. При цьому на реалізацію програми «теплих кредитів» сам Кабінет міністрів закладав на цей рік всього лише 400 млн грн, і це при тому, що у 2016 році на ці цілі було виділено 900 млн грн.

КМУ звітує, що у жовтні 2017 року населенню і ОСББ з держбюджету було виплачено 132 млн грн безповоротної фінансової допомоги на енергоефективні заходи. Найбільшу суму компенсації – 117 млн грн – отримали родини на утеплення індивідуального житла, а домогосподарства, які встановили твердопаливні котли отримали біля 4 млн грн., ще близько 11 млн грн виплачено ОСББ і ЖБК, які впроваджували енергоефективні заходи в багатоповерхівках.

«Співфінансування енергозберігаючих заходів – реально діючий механізм, який допоміг вже більше 360 тис. сімей утеплити свої оселі і зменшити комунальні платіжки. Крім уряду, на допомогу всім бажаючим приєднатися до енергозбереження йдуть місцева влада. Сьогодні в країні за сприяння Держенергоефективності діє 150 місцевих програм здешевлення «теплих кредитів», - таку статистику навів голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

При цьому відомо, що з початку дії програми «теплих кредитів» населенню та ОСББ з держбюджету відшкодовано майже 1,8 млрд грн., у т.ч.:

- 1,6 млрд грн – фізичним особам на утеплення індивідуального житла;

- 114 млн грн – фізичним особам на встановлення твердопаливних котлів;

- 73,3 млн грн – ОСББ і ЖБК на утеплення багатоповерхівок.

Чи є перспективи, що у наступному році програма буде працювати? Стане відомо після того, як депутати ВРУ візьмуться за розгляд бюджету та його затвердження. Обіцянки є, а чи будуть вони втілені у життя? Чи в останню мить депутати знову знайдуть куди б ці гроші використати більш «ефективно»?

Втім, з урахуванням того, що попереду «маячать» вибори (планові чи позапланові), є сподівання, що депутати знову згадають, що є виборці?

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон