«Монетизація» буде, але не для херсонців

Про «монетизацію» пересічні громадяни можуть забути...

Кабмін прийняв постанову про монетизацію розрахунків по субсидіях на рівні підприємств-постачальників послуг.

Як розповів віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, в першу чергу монетизація торкнеться підприємств, а не громадян, хоча саме про них говорили в першу чергу.

За словами віце-прем'єра, рішення скасовує механізм клірингових (безгрошових) розрахунків між учасниками ринку теплопостачання, підприємствам-постачальникам послуг спрямовані живі гроші за субсидіями.

«Для підприємств, що надають послуги, монетизація вводиться в дію з 1 січня 2018 року. Таким чином, у нас є час, щоб підготуватися до запуску цього механізму. Ми розраховуємо, що це дасть додаткову можливість фінансово підсилити тепло-, водопровідні та комунальні підприємства і зробити крок до запровадження грошових розрахунків з державою, а не протоколів, які ходять по колу між 5 суб'єктами ринку», - сказав Зубко.

За словами Зубко, Мінрегіону разом з колегами з Світового банку, МФК, МВФ, ЄС, ЄБРР та Мінфіну більше півроку працював над вдосконаленням монетизації системи субсидій.

«Ми виводимо із заручників НАК" Нафтогаз "підприємства-надавачі послуг. Адже раніше вони залежали від наявності боргів, що в свою чергу впливало на отримання номінацій на поставку газу і підписання протоколів. Нарешті ця непрозора система, яка вводила касові розриви безпосередньо за можливостями розрахунків за енергоносії, буде зруйнована», - заявив Зубко.

Як уточнив віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон, рішення уряду про монетизацію пільг і субсидій населення на рівні постачальників послуг – це перший крок запровадження адресної монетизації пільг і субсидій населенню за отримані житлово-комунальні послуги і важливий етап для відкриття повномасштабного конкурентного ринку поставок природного газу.

За словами віце-прем'єра, головною проблемою відсутності зацікавленості в постачаннях газу населенню і ТКЕ було проведення державою розрахунків за пільги і субсидії в порядку, встановленому постановою КМУ від 11.01.2005 №20, з фіксованим переліком учасників і виключно кліринговими розрахунками, або так званими протокольними засобами. При цьому такі «протокольні» кошти могли бути спрямовані постачальниками і операторами газорозподільних мереж виключно на розрахунки за куплений газ.

«Такі умови виключали можливість інших постачальників, брати участь в поставках газу населенню або теплокомуненерго. Урядовим рішенням по монетизації пільг і субсидій не тільки НАК" Нафтогаз України "і постачальники зі спеціальними обов'язками, але і будь-який постачальник і власник ресурсу може включитися в ланцюг постачання газу споживачам , які отримують субсидії», - сказав Кістіон.

От тільки де ж тут люди? Вони залишилися поза увагою, адже саме ним обіцяли «живі» гроші?

Нагадаю, що Міністерство фінансів розробило план переходу на грошові розрахунки за субсидіями у три етапи. Перший включатиме монетизацію розрахунків по субсидіях на рівні підприємств-постачальників послуг.

На другому – підготовка системи до проведення монетизації на рівні домогосподарств: створення необхідної інфраструктури, єдиного реєстру та бази даних субсідіантов і їх верифікація. Третій – передбачає монетизацію субсидій на рівні домогосподарств.

З 2018 року уряд має намір запустити перший етап впровадження змін – перейти на прозорі і своєчасні розрахунки "живими" грошима по субсидіях між державою і постачальниками послуг. А люди? Де ж люди, чи «доживуть» вони до 3 етапу?

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон