Чи стане у Херсоні їздити дешевше?

На фоні того, що Херсонські перевізники продовжують наполягати на тому, що одна із складових підвищення тарифів на перевезення пасажирів,на чому вони постійно наполягають, є постійне здороження пального, загальна ситуація на його ринку свідчить про інше.

Так, експерти нафтового ринку прогнозують, що вже у найближчий час вартість пального на всіх заправках повинна стати суттєво меншою. Зниження цін на бензин повинно статися від 30 копійок до 1 гривні за літр.

Звідки така тенденція, коли в Україні все стабільно дорожчає день від дня?

Світовий ринок. Аналітики видали прогноз, що у в'язку з тим, що рівні світових цін на ринках нафти пішли униз, а національна валюта України поки стоїть у межах «фонового» коливання (що свідчить про її певну стабільність), є всі підстави вважати, що у найближчий час вартість палива буде знижуватися.

Бензин повинен дешевшати, тоді як ціни на дизельне пальне та скраплений газ повинні бути стабільними і залишатися у цьому ціновому коридорі щонайменше найближчі 3 – 5 місяців.

Хоча, попереду збиральна кампанія і можливо, що трейлери спробують і цього року на цьому заробити, і будуть штучно накручувати ціни, для того аби у черговий раз отримати надприбутки.

З урахуванням того, що Херсонщина є однією з небагатьох областей України яка під час збиральної кампанії є однією з тих яка значно збільшує споживання пального (зокрема дизельного), то тут слід очікувати можливих корупційних та змовних дій операторів ринку, які штучно завищують вартість пального.

Крім того, саме в нашій області на вартість «їжі» для автомобілів влітку впливає й туристичний сезон. Останні 3 роки область стабільно нарощує притік відпочивальників у тому числі й за рахунок тих, хто приїздить на власному транспорті, що впливає на штучне зростання вартості пального від 1 до 3 – 4 грн на 1 літрі. Втім, такі «коливання» характерні більше для тих районів області по яким прокладені маршрути до морів та у тих населених пунктах, де відбувається скупчення відпочивальників.

Крім того, мають певний вплив на цінову політику операторів які працюють безпосередньо у місті Херсоні і ті перевізники, які надають послуги перевезення пасажирів з Херсона на узбережжя морів.

Що робити аби уберегтися від штучного «наварювання»? Тут своє слово повинен сказати Антимонопольний Комітет України на плечі якого й покладена відповідальність відстежувати відповідні тенденції та карати винних.

Хоча, є й приємна новина. Нажаль вона поки ніяким чином не торкнулася мешканців нашої області. Деякі мережеві заправки у інших областях України вже розсилають своїм постійним клієнтам СМС-повідомлення з пропозиціями про «персональні» знижки, які коливаються у діапазоні від 2,00 до 2,50 грн за літр, залежно від об'єму заправки. Водії і експерти вважають, що є це прикладною ознакою того, що у найближчий час слід очікувати суттєвого здешевлення ПММ.

Тож, на чому базують свої бажання підвищити вартість проїзду в міських маршрутках місцеві перевізники? Дуже грошей хочеться?

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон