Про виплату пенсій працюючим пенсіонерам

Розповідає начальник відділу з питань призначення та перерахунку пенсій № 2 управління Пенсійного фонду України в місті Херсоні Анна Демків.

У разі працевлаштування (реєстрації підприємницької діяльності) обов'язково необхідно повідомити про це органи Пенсійного фонду України. Це ж стосується й зміни місця проживання та інших обставин, що можуть вплинути на розмір та своєчасність виплати пенсії.

Нагадуємо, що з цими вимогами чинного законодавства кожен з пенсіонерів вже ознайомлений при зверненні за призначенням пенсії, особисто підписавшись у заяві відповідного змісту та одержавши "Пам'ятку пенсіонера".

Неповідомлення або невчасне повідомлення про працевлаштування призводить до незаконних виплат пенсійних коштів, які підлягають поверненню органам Пенсійного фонду.

Відповідальне ставлення до свого обов'язку убезпечить пенсіонерів від проблем по поверненню зайво отриманих коштів. Адже легше попередити безпідставне одержання пенсійних виплат, ніж відшкодовувати значні суми переплат.

Разом з тим, не слід забувати, що в інтересах пенсіонерів повідомляти управління Пенсійного фонду про звільнення з роботи, адже після звільнення пенсія перераховується з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом на дату звільнення з роботи. Пенсіонери набувають право на надбавки та підвищення, які передбачені тільки для непрацюючих осіб.

Зокрема, звертаємо увагу пенсіонерів, які проходили реєстрацію підприємницької діяльності, але з різних причин не займалися нею. До того моменту, поки ними не буде надано інформацію про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця, вони вважаються працюючими пенсіонерами. А це впливає на пенсійне забезпечення.

Важливо, що у разі звільнення, припинення реєстрації підприємницької діяльності особа повідомляє управління Пенсійного фонду про дату звільнення (припинення реєстрації) шляхом подання заяви.

Анна Демків

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон