На Херсонщині ціни дослідному господарству «свиню підклали»

Після того, як одразу в кількох регіонах країни вирізали поголів'я через африканську чуму свиней, власники ферм мали б активніше купувати та завозити молодих тварин для відновлення поголів'я,а закупівельні ціни на свинину зрости.

Прогноз, здавалося б, цілком логічний. Але в Україні, як завше, все виходить із точністю до навпаки — поросятка дешевшають, ще й попит на них падає. У справжній скруті через такі вибрики вітчизняної економіки опинилося, зокрема, державне підприємство «Дослідне господарство «Каховське» на Херсонщині (днями воно відсвяткувало своє 85-річчя).

Тут зуміли зберегти одну з кращих у Таврії племінну ферму, де утримують свиней знаменитої породи українська степова. Торік сюди з тваринницьких господарств влаштовували справжнє паломництво: поросят для відгодівлі брали по 30—32 гривні за кілограм живої ваги, причому щотижня розкуповували по 70—100 тварин.

Натхнені перспективами, селяни з «Каховського» наростили поголів'я до 1200 свиней, облаштували тут лінію для автоматизованої подачі кормів, збудували комбікормовий завод — тільки працюй. Та протягом останніх місяців закупівельна ціна знизилася до межі збитковості -25—26 гривень за кілограм, а ще й попит упав. Нині вдається продати не більш як 20—30 поросят на тиждень, нарікає директор держпідприємства Володимир Проценко.

Що відбувається — працівники дослідного господарства можуть тільки гадати. Припускають, спрацювали «ножиці»: ціна м'яса впала, а через подорожчання кормів та ліків, потрібних у процесі відгодівлі на м'ясо та сало, вирощувати свиней стало невигідно. Але виробникам досі невтямки, чому закупівельники за ту саму тушу пропонують менші гроші, тоді як на ринках та в магазинах роздрібна вартість свинини не падає, а навпаки — ще й потроху зростає.

Проблем тваринникам регіону додала ще й зміна структури попиту. На Херсонщині традиційно вирощують породи свиней, які швидко накопичують жир. Але оптовики та переробники нині переорієнтувалися, і для переробки вимагають більше м'яса, аніж сала. Відтак, міняти треба не тільки породи худоби, а ще й структуру кормів, схему відгодівлі тощо. А це час та додаткові витрати, гроші на які мають далеко не всі господарства.

Факт

З початку нинішнього року вартість свинини, яловичини, м'яса птиці на Херсонщині зросла на 1,7—3,7 відсотка. Водночас обсяги виробництва кормів для тварин впали на 13,9 відсотка, оскільки на ці корми поменшало «споживачів», повідомляє Головне управління статистики Херсонської області.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон