Їжа і комуналка – 60% бюджету херсонця

За дуже оптимістичними звітами, які публікує офіційний орган державної статистики України, щомісяця 57,9% того, що заробляють, українці витрачають на те, або оплатити комунальні послуги і прохарчувати себе.

За даними Держстату та частина витрат, яка відводиться домашнім бюджетом на придбання харчів, у порівнянні з першим кварталом минулого року в 2016-ому зросла з 37,7% до 41,5%.

Зрозуміло, що порівняння дуже умовне, адже можна купувати сосиски з поліетилену, а можна докторську ковбасу з м'яса, а при наявності грошей можна й сервелатами та сирокопченими ковбасами себе щодня балувати. Все відносно, все умовно.

Нажаль, державна статистика розповідаючи про загальний рівень зростання витрат, не вказує на які саме продукти харчування, якої якості та сортності витрачають гроші пересічні українці.

Якщо придивитися до тих стареньких, що ходять по базарам з протягнутою рукою і просять у продавчинь одну морквину, цибулину чи картоплину, то живуть вони у більш сутужних умовах, ніж про це має уяву державна статистична служба, а тим більше наші чиновники.

Не дуже віриться й у «оптимізм» помірного зростання витрат на оплату житла. Офіційний орган стверджує, що вони збільшилися всього лише на 1,7%, з 14,7% до 16,4%. Смішно, якщо взяти й просто порахувати на скільки відсотків за цей рік збільшилися витрати на електрику, опалення, комунальні послуги тощо. Здається наші статистки рахують тарифи 1980 року, а заробітну плату Судді Конституційного суду з усіма надбавками, т.т. ті самі 300 тисяч гривень, які їм наміряли «слуги народу».

При цьому українці змушені економити на всьому, що тільки можна. Так з 10,2% до 8,7% скоротилися витрати на транспорт (треба так розуміти, що на фоні здороження проїзду, більшість містян або стали ходити на роботу пішки, або пересіли на велосипеди).

На придбання алкоголю, тютюнових вироби і наркотиків (офіційна інформація) видатки домашнього бюджету скоротилися з 7% до 6,3% (під наркотиками мабуть маються на увазі ліки, які українці можуть купувати офіційно за лікарськими рецептами).

На одяг і взуття стали витрачати так само менше з 4,2% до 3,9%.

Зменшилися обсяги витрат і на відпочинок та культуру з 4% до 3,3%.

Менше стали українці розмовляти та писати, послуги зв'язку дали скорочення з 3,2% до 2,7%.

Уявляю якими жахливими будуть порівняння у ІІІ кварталі, коли з липня зростуть ціни на електрику, паливо, гарячу та холодну воду... Про те, що буде у IV, коли розпочнеться опалювальний період, і говорити не доводиться.

Цікаво, а чи знають володарі офшорів, що держава стоїть на межі елементарного вимирання від голоду та холоду?

Нажаль, тепло неможна консервувати, як кабачки та персики. На вулиці +36,0, у квартирах без кондиціонерів + 50,0, от якби це та у банку замість розсолу до помідорів, а взимку... і смачно, і тепло...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон