Замість продовольчого зерна селяни Херсонщини зібрали фуражне

Напрочуд вологе для півдня України літо просто вбиває надію селян Херсонщини заробити постачанням зерна до резервів Аграрного фонду України.

Ще минулої осені та навесні вони уклали форвардні контракти на постачання в резерв загалом 109 тисяч тонн продовольчої пшениці вартістю 285 мільйонів гривень. З них понад 180 мільйонів гривень вони отримали авансом, завдяки чому змогли придбати насіння та пальне для посівної та збирання врожаю. Дощі лили безперестанку, тож врожай видався багатющим: ранніх зернових в області вже зібрали 1 мільйон 560 тисяч тонн.

Однак розрахуватися з Аграрним фондом тим збіжжям власники не можуть, оскільки підвищена вологість та грибок «вимили» рослинну клейковину. І замість продовольчого зерна другого-третього класу на токах опинилися «еверести й монблани» фуражного зерна, яке за контрактом приймати в резерв не повинні.

Факт. Нинішнього літа до категорії продовольчої на Херсонщині можна віднести до п'ятдесяти відсотків зібраної озимої пшениці. Тоді як протягом двох минулих посушливих років частка високоякісного зерна другого-третього класу доходила тут до 70-80 відсотків. «Чим сухіший рік, тим вищий клас пшениці», - кажуть селяни Таврії.

- Цьогоріч селяни Таврії зіткнулися з тією самою ситуацією, яка була торік у кількох центральних регіонах України – тоді в них був недобір продовольчого зерна, тепер він є у нас. Тоді МінАПК ухвалило рішення приймати фуражне зерно за форвардними угодами, з відповідним коригуванням ціни. У такому випадку держава ніякого збитку не понесе – адже зерно нижчого класу також можна вигідно продавати за рубіж, чи переробляти на комбікорм на місці. Ми вже звернулися до профільного міністерства з проханням визначитися з долею контрактів, і робити це треба швидко. Адже вологе зерно через невизначеність почне гнити на токах, - зауважив директор Херсонського регіонального відділення Аграрного фонду України Олександр Кобець.

Тієї ж думки дотримується і керівництво обласної державної адміністрації. «Ми звернулися до Аграрного фонду України із проханням приймати все зерно. Нам обіцяли піти назустріч», - цитує директора Департамента агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександра Паливоду прес-служба Херсонської ОДА.

Що ж до простих жителів Херсонщини, то їх насамперед турбує, чи вдасться селянам отримати бодай стільки продовольчого зерна, аби його було вдосталь для випічки хліба? Експерти ж заспокоюють: на забезпечення внутрішніх потреб регіону вистачає 148 тисяч тонн пшениці, і таку її кількість зберуть навіть за найгіршого розвитку ситуації.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ

Голос України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон