На Херсонщині введено новий порядок реєстрації земельних ділянок

В законодавстві України стосовно земельних питань впроваджуються нововведення, про які потрібно поінформувати громадськість через засоби масової інформації, зазначив заступник голови обласної державної адміністрації Михайло Мельник сьогодні на прес-конференції з питань національної кадастрової системи і нового порядку реєстрації земельних ділянок.

Так було повідомлено, що з 01 січня 2013 року набрали чинності Закони України «Про Державний земельний кадастр» та «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Заступник начальник Головного управління Держземагентства у Херсонській області Оксана Зінова проінформувала, що в вперше Україні запроваджено ведення державного земельного кадастру в автоматизованому режимі з прив'язкою до графічного зображення. Крім того, суттєвим є те, що в Україні земельну ділянку визнано об'єктом нерухомого майна.

Увагу було акцентовано й на тому, що внесено зміни до статті 122 Земельного кодексу України, змінено повноваження по розпорядженню землями, зокрема державної власності.

За словами Оксани Зінової, з початку року всі землі України вважаються розмежованими, а Законом України визначено, які землі відносяться до комунальної власності, а які до державної.

Стосовно реєстрації земель та прав власності на неї, було повідомлено, що органи земельних ресурсів реєструють земельні ділянки в державному реєстрі земель, відкривають Поземельну книгу та видають витяги з цього документа, присвоюють унікальні кадастрові номери тощо. До Укрдержреєстру відійшли функції реєстрації прав власності на земельні ділянки. Замість державних актів, які раніше видавали органи земресурсів, Укрдержреєстр буде видавати свідоцтва на право власності на нерухоме майно, але всі державні акти на землю, які видані раніше вважаються дійсними.

Довідка. Від початку 2013 року державні кадастрові реєстратори Держземагентства області прийняли від громадян 5483 заяви. Із них 3454 – про здійснення державної реєстрації земельних ділянок та 2029 – про надання витягу з Державного земельного кадастру.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон