Починаємо ранок правильно

Після пробудження налаштувати організм на роботу допоможе вода, мед, оливкова олія, або калієва суміш

Аби день минув максимально продуктивно, недостатньо лише витягти організм із ліжка, необхідно ще й налаштувати його на роботу та «підзарядити». Є кілька популярних народних рецептів, як це краще зробити. Випробувати на собі хоча б один із них доводилося кожному з нас. Наприклад, часто можна почути пораду, що корисним буде з'їдати натщесерце ложечку меду, випивати склянку теплої води чи ложку оливкової олії. Однак такі звичні і нешкідливі на перший погляд продукти будуть корисними не для всіх.

Мед не можна діабетикам і хворим на шлунок

– Аби нормально функціонував шлунково-кишковий тракт, я рекомендую у склянку теплої води вичавити дві столові ложки соку лимона та додати столову ложку рафінованої олії – соняшникової або оливкової, і випити вранці за годину до їжі, – каже кандидат медичних наук, доцент кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб БДМУ Валентина Васюк. – Однак якщо людина страждає на жовчнокам'яну хворобу або ж на підвищену кислотність шлунка, то такий напій їй вживати не можна.

Хворим із подібними проблемами не підійде також інший популярний у народі рецепт загального зміцнення організму – ложечка меду натщесерце. Протипоказаний він і людям із виразковою хворобою шлунка та панкреатитом у стадії загострення, а також із підвищеним рівнем цукру у крові. Зате традиційний англійський сніданок – склянка апельсинового соку та вівсяна каша – буде корисним для всіх. Причому краще пити свіжовичавлений сік. Окрім того, що це смачно й поживно, така їжа є ще й профілактикою закрепів.

Оливкова олія – головне не переборщити

Обережними радить пані Васюк бути із оливковою олією. З одного боку, вона має антиоксидантні й жовчогінні властивості. Якщо випити столову або чайну ложку олії зранку натщесерце, вона стимулюватиме жовчний міхур до викиду жовчі. Відповідно, це поліпшить травлення та допоможе уникнути застою жовчі. З іншого боку – підшлункова залоза не дуже любить, коли її «заливають» оліями, тож за тривалого вживання оливкова олія може нашкодити. До того ж її не радять вживати при всіх тих станах, що і мед.

Чудовим джерелом вітамінів може стати так звана калієва суміш. Для її приготування необхідно по 300 грамів грецьких горіхів, кураги, родзинок та два великих лимони два рази пропустити через м'ясорубку, потім додати 300 грамів меду, добре перемішати, викласти у ємність і на 5 днів поставити на нижню полицю холодильника, аби компоненти «потоваришували» між собою. Можна з'їдати столову ложку суміші за годину до їжі вранці, а також перед сном, уже лежачи у ліжку. У ній багато калію (звідки, власне, і назва), а це корисно для серцево-судинної системи. Це також хороший «перекус» для тих, хто на дієті, адже калорій мінімум, а енергії – максимум.

– Таку суміш радять вживати тим, хто страждає на закрепи, знижену кислотність шлунка, недокрів'я, або ж просто для загального зміцнення організму, – каже Валентина Васюк. – Однак вона протипоказана людям із цукровим діабетом, «проблемною» підшлунковою, схильністю до сильного здуття живота.

Загалом же пані Васюк радить – перш ніж почати оздоровлюватися з допомогою якогось народного рецепта, краще порадитися з лікарем.

Джерело: «Від і дО»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон