Дієтологи рекомендують після посту не налягати на скоромне

Витримати Великий піст так, як годиться - і в духовному, і у фізичному сенсі - здатний далеко не кожен. Звичайно, піст - це, в першу чергу, духовне очищення. Але будемо відверті: багатьом постувальникам вгамувати бурчання в шлунку допомагають, насамперед, мрії про багатий великодній стіл, коли нарешті можна буде наїстися забороненою протягом майже 50 днів смакотою.

Але для організму, що очистився за час посту, відвик від великої кількості тваринного білка і рясних пиятик, таке розговіння стає найсильнішим стресом. Не дивно, що в перші великодні дні в лікарнях різко збільшується кількість пацієнтів з проблемами травлення. Хоча уникнути проблем, насправді, не так вже й складно - головне, дотримуватися кількох правил і рекомендацій, про які кожен рік не втомлюються повторювати дієтологи.

Перша трапеза після посту: випийте води і подайте до столу побільше зелені

Щоб допомогти шлунку й кишечнику налаштуватися на прийом їжі, перед першою великодньої трапезою випийте склянку-дві теплої води. Якщо немає гастриту та інших проблем зі шлунком, можна трохи підкислити воду соком лимона.

Обов?язково подайте на стіл зелень - петрушка, кріп, базилік, пір?я зеленої цибулі не тільки багаті вітамінами, але і допомагають засвоєнню більш важкої їжі. Також дієтологи радять доповнити святковий обід овочевим салатом, але будьте обережні: велика кількість свіжих овочів може перевантажити підшлункову залозу.

Перший тиждень: їжте часто, але невеликими порціями

Ні в якому разі не можна накидатися на скоромне в перший же день - вихід із посту і повинен бути поступовим, щоб відвиклий від «важкої» тваринної їжі організм встиг знову до неї пристосуватися. Зрештою, ви ж мужньо постили цілих сім тижнів - невже не зможете притримувати апетит ще кілька днів?

За рекомендаціями дієтологів, повністю повернутися до «звичайного» раціону варто не раніше, ніж через 7-8 днів після закінчення посту. Весь цей час важливо приймати їжу невеликими порціями - максимум 250-300 грам за один прийом, але при цьому харчуватися часто.

Почніть з яєць, а ковбасу відкладіть до наступної неділі

Не дарма за традицією розговлятися потрібно крашанками - білок яйця засвоюється значно легше, ніж білки м?яса, допомагаючи травному тракту перебудуватися на «призабутий» вид продуктів. Однак не перестарайтеся: однієї крашанки для початку цілком достатньо, інакше ризикуєте перенавантажити печінку.

А от з м?ясними продуктами краще взагалі не поспішати, вводячи їх у раціон поступово і, бажано, лише з третього-четвертого дня після пасхального розговіння. При цьому починати дієтологи радять з дієтичних сортів м?яса - індички, курячої грудки, нежирної телятини, приготованої на пару або запеченої в духовці. Але ні в якому разі не з ковбасних виробів, які взагалі краще вживати рідше, а після тривалого посту - не раніше, ніж через 6-7 днів.

Обережніше з пасками!

Ще одна обов?язкова традиція розговіння - закушувати перше яйце освяченим паскою. Однак цей звичай дієтологи якраз категорично не вітають, адже свіжа здоба - дуже важка їжа для кишечника, тим більше відвиклого від таких навантажень за час посту. Якщо немає проблем із травним трактом, у Великодню неділю можна з?їсти лише невеликий шматочок паски, а людям з холециститом, панкреатитом або іншими захворюваннями ШКТ у перші дні після посту краще від випічки взагалі відмовитися.

Зате сирну паску можна їсти без побоювань - природно, теж у розумних кількостях. Взагалі, помірність у всьому - перше правило «здорового» завершення посту.

Не зловживайте алкоголем

Дуже важливо в перші дні після посту вживати якомога менше алкогольних напоїв. Відвикла за час стриманості печінка просто не встигне виробити достатньо алькогольдегідрогенази - ферменту, що розщеплює алкоголь. І в результаті ви не тільки завдасте шкоди організму, але і моментально сп?янієте навіть від, здавалося б, крихітної дози «зеленого змія». Півкелиха сухого вина - це максимум, що можна собі дозволити під час пасхального розговіння.

Відмовтеся від «снеків», кави і газованих напоїв

У перший тиждень після посту категорично не рекомендується вживати продукти для швидкого перекусу на ходу: чіпси, сухарики, солоні й солодкі горішки, солону і в?ялену «закусочну» рибу. Небезпечні також будь-які копченості.

З напоїв дієтологи радять у перший тиждень після завершення посту не зловживати чаєм, а від кави і солодких газованих напоїв відмовитися взагалі. Замість цього пийте більше звичайної води без газу - вона допоможе вивести з організму токсини.

Коментарі

ОСТАННІ НОВИНИ