У православних херсонців розпочався Страсний тиждень

Сьогодні, 29 квітня, у християн розпочався Страсний тиждень, на якому згадують про останні дні земного життя, страждання і смерть Ісуса Христа.

На Страсному тижні віруючі дотримуються найсуворішого посту і приділяють відвідинам храмів і молитві більше часу, ніж в інші дні Великого посту.

Усі дні Страсного тижня називаються Великими через великі спогади, що здійснюються церквою. Це дива, які створив Спаситель, знаменита Таємна вечеря, під час якої відбулася зрада Іуди, а також засудження Христа, його зведення на Голгофу і розп'яття, про яке віруючі згадують у Страсну П'ятницю - найскорботніший день християнського календаря.

У ранньохристиянських общинах протягом цих семи днів віруючі повинні були їсти тільки суху їжу, уникати розваг, припиняти роботу та справи в судах, звільняти в'язнів.

Всі богослужіння Страсного тижня послідовно "відтворюють" останні дні життя та страждань Ісуса Христа. Кожен день Страсного тижня називається "великим".

У богослужінні Великого Понеділка згадується старозавітний патріарх Йосип Прекрасний, який був проданий братами до Єгипту. Він виступає праобразом Ісуса Христа, який страждає.

У Великий Вівторок згадується викриття Ісусом фарисеїв та книжників, а також притчі, які Він розповідав у Єрусалимському Храмі.

У Велику Середу – грішниця Марія-Магдалена, яка, омила сльозами та помазала дорогоцінним миром ноги Христа.

У богослужінні Великого Четверга згадуються Таємна вечеря, обмивання Христом ніг Своїм учням на знак покірності та любові до них, молитва Христа в Гефсиманському саду та зрада Іуди.

Цей четвер ще називають Чистим. Традиційно цього дня випікають паски. Паска, то не просто ритуальний хліб, вона символізує тіло Христове і до її виготовлення треба ставитись з особливим натхненням та трепетом. Перед тим як випікати необхідно помолитись, аби очистити думи та помисли. На Чистий четвер необхідно підготувати до Великодня своє тіло, тобто ретельно вимитись, особливо це стосується дітей та хворих, адже вода на Чистий четвер змиває усі хвороби та захищає від негараздів.

Виготовлена на Чистий четвер страсна свічка захищає оселю від пожеж, тих, хто в ній мешкає, - від хвороб. Саме ця свічка приносить живий вогонь, що його цього дня запалюють у церквах. Необхідно будь-що, і ні в якому разі не загасивши, донести тепло великоднього вогника до свого будинку. Існує повір'я, що на Чистий четвер Бог відпускає на землю душі праведників, аби вони могли відсвяткувати "Мертвецький Великдень". Отож зайшовши пізно вночі до церкви можна, за народною уявою побачити, як покійники славлять Воскресіння Христове, а церковну службу служать священики, що померли. Тільки зустрічатися з ними не потрібно, бо вони в цей час набувають особливої агресивності.

День Великої П'ятниці присвячений спогаду засудження на смерть, страждань на Хресті та смерті Ісуса Христа.

У Велику Суботу згадують поховання Ісуса, перебування Його тіла в труні та зішестя в пекло для сповіщення перемоги над смертю. Богослужіння цього дня починаються дуже рано, триває до кінця дня та переходить в урочисту пасхальну заутреню.

Завершується Страсний тиждень після суботи - опівночі, коли віруючі вітають один одного радісним вигукуванням "Христос воскрес!", сповіщаючи про настання головного християнського свята.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон