Рекомендації житловим організаціям


АНТИМОНОПОЛЬНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ
ХЕРСОНСЬКЕ ОБЛАСНЕ ТЕРИТОРІАЛЬНЕ ВІДДІЛЕННЯ

РЕКОМЕНДАЦІЇ
АДМІНІСТРАТИВНОЇ КОЛЕГІЇ

05.06.2014 Херсон № 2/31-рк/к

КП «Таврійський»
вул. Карбишева, 19, м. Херсон, 73000

Про вжиття заходів щодо усунення
причин та умов вчинення дій,
що мають ознаки порушення законодавства
про захист економічної конкуренції

В ході проведення дослідження ринків надання житлово-комунальних послуг, яке здійснюється на виконання Пріоритетів роботи Херсонського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (надалі – Відділення) на 2014 рік, погоджених Головою Херсонської обласної державної адміністрації 31.12.2013 та затверджених Головою Антимонопольного комітету України, Відділенням встановлене наступне.

Комунальне підприємство «Таврійський» (надалі – КП «Таврійський») (ідентифікаційний код – 34786387) надає послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій на підставі Статуту підприємства та договору від 17.04.2008 № 56, укладеного з Управлінням житлового господарства Херсонської міської ради, згідно з дислокацією будинків, визначеною додатком до цього договору.

Здійснюючи господарську діяльність, зокрема, надаючи послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (надалі - Послуги), КП «Таврійський» є суб'єктом господарювання в розумінні статті 1 Закону України «Про захист економічної конкуренції».

Споживачами Послуг є мешканці будинків (розташованих на території, що обслуговується підприємством), які не мають можливості обрати іншого суб'єкта господарювання для надання Послуг. Конкуренція на ринку надання Послуг відсутня, тобто КП «Таврійський» є єдиним суб'єктом господарювання, що надає послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій в межах дислокації будинків, що ним обслуговуються.

Виходячи з вищевикладеного, відповідно до частини першої статті 12 Закону України «Про захист економічної конкуренції» КП «Таврійський» протягом 2011-2014 років займає монопольне (домінуюче) становище на ринку надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій в межах дислокації будинків, що ним обслуговуються, зі стовідсотковою часткою.

Основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між виробниками, виконавцями і споживачами, а також їхні права та обов'язки визначено Законом України «Про житлово-комунальні послуги» (надалі – Закон).

Статтею 21 Закону визначено, що виконавець має право розробляти і подавати на затвердження розрахунки щодо рівня цін/тарифів на житлово-комунальні послуги в порядку, встановленому законодавством.

Одним з принципів державного регулювання цін/тарифів на житлово-комунальні послуги є відповідність рівня цін/тарифів розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво.

Згідно зі статтею 31 Закону виконавці/виробники здійснюють розрахунки економічно обґрунтованих витрат на виробництво (надання) житлово-комунальних послуг і подають їх органам, уповноваженим здійснювати встановлення тарифів.

З метою забезпечення єдиного, для всіх регіонів підходу, до формування тарифів у сфері житлово-комунальних послуг постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 року № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» затверджено Порядок формування тарифів, зокрема на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (надалі - Порядок). Додатком до цього Порядку встановлено Перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, до якого відноситься 18 послуг, а саме:

1. Прибирання прибудинкової території.
2. Прибирання сходових клітінок.
3. Вивезення твердих побутових відходів.
4. Прибирання підвалу, технічних поверхів і покрівлі.
5. Обслуговування систем диспетчеризації.
6. Технічне обслуговування ліфтів
7. Технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж тепло-, водопостачання та водовідведення.
8. Дератизація.
9. Дезінсекція.
10. Обслуговування димовентиляційних каналів.
11. Технічне обслуговування та поточний ремонт систем протипожежної автоматики та димовидалення, а також інших внутрішньобудинкових інженерних систем у разі їх наявності.
12. Поточний ремонт конструктивних елементів внутрішньобудинкових систем гарячого і холодного водопостачання, водовідведення, теплопостачання та зливової каналізації і технічних пристроїв будинків та елементів зовнішнього упорядження, що розміщені на закріпленій в установленому порядку прибудинкової території (в тому числі спортивних, дитячих та інших майданчиків).
13. Поливання дворів, клумб і газонів.
14. Прибирання і вивезення снігу, посипання частини прибудинкової території, призначеної для проходу та проїзду, протиожеледними сумішами.
15. Експлуатація номерних знаків на будинках.
16. Освітлення місць загального користування і підвалів та підкачування води.
17. Енергопостачання ліфтів.
18. Періодична повірка, обслуговування і ремонт квартирних засобів обліку води та теплової енергії, у тому числі їх демонтаж, транспортування та монтаж після повірки.

За інформацією КП «Таврійський» (лист від 18.04.2014 № 01-16/255) послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій надаються підприємством відповідно до переліку послуг, затвердженого рішенням Виконавчого комітету Херсонської міської ради (надалі – Виконком) від 20.12.2011 № 565 «Про встановлення переліку послуг та видів робіт з утримання будинків і споруд та прибудинкової території житлового фонду, що належить до комунальної власності територіальної громади міста» (надалі - рішення № 565), а саме:

1. Прибирання прибудинкової території.
2. Прибирання сходових клітінок.
3. Вивезення твердих побутових відходів.
4. Обслуговування сміттєприймальних камер.
5. Технічне обслуговування ліфтів
6. Технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж тепло-, водопостачання та водовідведення.
7. Дератизація.
8. Дезінсекція.
9. Обслуговування димовентиляційних каналів.
10. Поточний ремонт конструктивних елементів внутрішньобудинкових систем гарячого і холодного водопостачання, водовідведення, теплопостачання та зливової каналізації і технічних пристроїв будинків та елементів зовнішнього упорядження.
11. Прибирання і вивезення снігу, посипання частини прибудинкової території, призначеної для проходу та проїзду, протиожеледними сумішами.
12. Освітлення місць загального користування і підвалів та підкачування води.
13. Енергопостачання ліфтів.

З означеного видно, що до Послуг, які надаються КП «Таврійський» не включено 6 послуг, визначених додатком до Порядку.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (надалі – Мінрегіон України) листом від 11.02.2014 № 7/20-1715 надає такі роз'яснення: згідно з вимогами пункту 2 Порядку, тариф на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій розраховується окремо за кожним будинком залежно від запланованих кількісних показників послуг, що фактично повинні надаватися для забезпечення належного санітарно-технічного стану будинків і споруд та прибудинкових територій з урахуванням переліку послуг, що визначений додатком до Порядку. Зазначений перелік налічує 18 послуг, які мають обов'язково надаватися для належного утримання та збереження житлового фонду.

Наведене може призвести до ущемлення інтересів споживачів, оскільки вони не отримають Послуги від КП «Таврійський» в повному обсязі, як це передбачено Порядком. За умов існування значної конкуренції на ринку надання житлово-комунальних послуг відбувається змагання між суб'єктами господарювання з метою здобуття завдяки власним досягненням переваг над іншими суб'єктами господарювання. Підприємство в умовах значної конкуренції на даному ринку було б вимушено надавати повний перелік Послуг для утримання своєї позиції на ринку.

За інформацією КП «Таврійський» (лист від 18.04.2014 № 01-16/255) послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій надаються підприємством за тарифами, затвердженими рішення від 24.01.2012 № 29 «Про рішення виконавчого комітету міської ради від 20.12.2011 № 566 «Про встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкової території для населення по кожному будинку окремо, що належить до комунальної власності територіальної громади міста»» (надалі – рішення № 29). При цьому, у 2011 році підприємством було здійснено розрахунок економічно обґрунтованих витрат на надання Послуг, відповідно до якого тарифи на ці Послуги було затверджено рішенням Виконкому від 20.12.2011 № 566 «Про встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкової території для населення по кожному будинку окремо, що належить до комунальної власності територіальної громади міста» (надалі – рішення № 566).

Згідно з рішенням № 29 тарифи становлять, зокрема для будинків:
- № 1 по проспекту 200-річчя Херсона – 1,2162 грн., що на 124,39% нижче від тарифу, затвердженого рішенням № 566;
- № 16 по проспекту 200-річчя Херсона – 1,5185 грн., що на 72% нижче від тарифу, затвердженого рішенням № 566;
- № 2-А по вулиці Будьоного – 1,3040 грн. що на 38,62% нижче від тарифу, затвердженого рішенням № 566;
- № 25 корпус 1 по вулиці Ворошилова – 1,5185 грн. що на 45,6% нижче від тарифу, затвердженого рішенням № 566;
- № 48 по вулиці Блюхера – 1,6119 грн. що на 18,05% нижче від тарифу, затвердженого рішенням № 566.

Надання КП «Таврійський» послуг за тарифами без урахування економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво може призвести до ущемлення інтересів споживачів, оскільки вони можуть не отримувати від КП «Таврійський» якісні послуги в повному обсязі.

Таким чином, дії КП «Таврійський», які полягають у наданні послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій без врахування переліку послуг, визначеного Порядком формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 року № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги», та економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво, мають ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченого частиною першою статті 13 Закону України «Про захист економічної конкуренції» у вигляді зловживання монопольним становищем на ринку, що може призвести до ущемлення інтересів споживачів, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку.

Враховуючи викладене, з метою припинення дій, що містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, усунення причин виникнення цих порушень і умов, що їм сприяють, керуючись статтею 46 Закону України "Про захист економічної конкуренції", адміністративна колегія Херсонського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України

Р Е К О М Е Н Д У Є:

Комунальному підприємству «Таврійський» протягом трьох місяців з дня отримання рекомендацій вжити заходів щодо надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій за тарифами, сформованих відповідно до вимог Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги», зокрема з урахуванням переліку послуг, визначеного цим Порядком та визначенням розміру кожної складової для цих тарифів.

Відповідно до частини другої статті 46 Закону України "Про захист економічної конкуренції" рекомендації органів Антимонопольного комітету України підлягають обов'язковому розгляду органами чи особами, яким вони надані.
Про результати виконання цих рекомендацій письмово повідомити Відділення Антимонопольного комітету України у 5-денний термін з дня їх виконання.

Звертаємо увагу, що відповідно до частини третьої статті 46 Закону України "Про захист економічної конкуренції" за умов виконання положень рекомендацій у разі, якщо порушення не призвело до суттєвого обмеження чи спотворення конкуренції, не завдало значних збитків окремим особам чи суспільству та вжито необхідних заходів для усунення наслідків порушення, провадження у справі про порушення законодавства про захист економічної конкуренції не розпочинається, а розпочате провадження закривається.

Голова Відділення -
голова адміністративної колегії А.І. Ротова

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон