Алена Маляренко

Писатель и журналист

Чому тепер маю боятися я?

Чому тепер маю боятися я?
... Знаєте, не вибори президента (насправді, маріонеточної посади, якщо він не має парламентської більшості за гроші чи через свою партію, чи через лояльного спікера - в нас тут "соупало")визначають якість і сенс мого і вашого життя. Не вибори визначають, чи буду я українкою, а моя земля - Україною.

Не вибори визначають, чи я махну рукою і звалю за кордон, розкравши чи занехаявши довкіл себе в радіусі кілометра усе, до чого дотягнуся. Бо я, мовляв, розчарувавсь, "і що? їм можна, а мені ніззя?" Не вибори і не майдани. Це визначаю я: моя совість, принципи, реальний, а не демонстративний патріотизм, здатність працювати, навіть якщо добрий результат ще ген за обрієм. Це визначаємо тільки ми.

Вибори можуть тільки вплинути на те, буду я відповідальним і порядним громадянином ЗАВДЯКИ системі, чи ВСУПЕРЕЧ їй. Усьо. То, пардон, обумовлювати "неправильним голосуванням" інших людей своє бажання звалити в Польщу чи Штати, чи ще там десь... - значить є те, що ви любите більше за Україну і себе в ній.

І добре, якщо це ваші близькі - діти чи батьки, заради яких, відстоявши Майдан і переживши революцію та війну, зазнавши стільки втрат і поховань, ви тепер таки покидаєте країну, що потребує відбудови. Любов пояснює і виправдовує все. Дай вам Боже...

А якщо ні? Якщо ви просто хочете бути модним, жити ситніше, втомилися від війни, прагнете подорожувати, й готові пахати за це 14_18 годин на день, але не тут, а там?

Не я вам суддя. Просто... Їдьте вже швидше за стабільністю геть і не голосуйте "за клоуна і непрофесіонала" чи проти нього.

Ви подумали, що я про Зеленського? Ні. Це не мій кандидат, я не хотіла його бачити в другому турі, але знала, що він там буде. Я кажу зараз не про нього, бо знаю інших профанів та імітаторів. Я про чинного гаранта, який викликає на "дібати" (а вимовити це слово українською досі не вміє) молодого й азартного конкурента. Я про Петра українського Першого, полководця, отця і рятівника, реаніматора культу особистості та переслідувача незгодних, бізнесмена при владі.

Саме він сформував, переплюнувши попередників, НАЙНЕПРОФЕСІЙНІШИЙ УРЯД НЕКЛОУНІВ - впливаючи через спікера, парламентську більшість, покупних депутатів, другана-прем'єра. Завдяки цим "неклоунам" у нас Прокурор - не юрист, охороною здоров'я займається не лікар і не науковець, за залізницю відповідав польський музикант, а за армію - заслужений шукач юго-сєвєра. За столицю - бандит-боксер і... теж прафессар. Вам далі перераховувати непрофільні призначення?

Саме цей уряд:

НЕ ПЕРЕСЛІДУЄ корупціонерів (за винятком Коломойського).

Не ШУКАЄ інших шляхів повернення грошей МВФ, окрім підняття тарифів.

НЕ РОЗСЛІДУЄ ВБИВСТВА на Майдані (бо знають, ЯК було споровоковане Кличком і ко побиття студентів) і хто через Пашинського наймав снайперів і для чого.

НЕ ШУКАЄ реальних винуватців нападів і вбивств активістів.

НЕ РОЗСЛІДУЄ котли та безлад на кордоні.

НЕДОБУДУВАВ стіну на кордоні і не цікавиться де гроші.

НЕДООЦІНИВ ГРИВНЮ й не стабілізував банківську систему, і не цікавиться ДЕ Гонтарєва та Яресько.

НЕ БОРЕТЬСЯ З КОНТРАБАНДОЮ природних ресурсів.

НЕ ВОЮЄ І НЕ ПЕРЕМАГАЄ, а просто гробить наших людей-військових і наших мирних людей-східняків.

НЕ БУДУЄ доріг.

НЕ ФІНАНСУЄ культуру і мову.

НЕ ІНТЕГРУЄ суспільство, а роз'єднує його - мовою, вірою, армією.

НЕ СПРИЯЄ ЄВРОВІТЕГРАЦІЇ , бо сприяти нашому виїзду на заробітки і запроваджувати євростандарти - різні речі.

Єдине, що робиться - формальна децентралізація (а паралельно тримається вертикаль) та формальні галузеві реформи, у яких старе так гримучо й несистемної поєднується з новим, що не змінюється по суті нічого. Резус-конфлікт.

Усі "здобутки", від безвізу до децентралізації, від небагатьох нових крафтово-артельних підприємств до будівництва доріг і ФАПів було вигадане папєрєднікамі. До речі, при яких гріли руки і вони - нинішні неклоуни.

Більшого непрофесіоналізму й фальшування ГОДІ Й ШУКАТИ. Навіть на шоу - все чесніше й серйозніше. То, змінивши тих, хто дозволяє собі називати клоуном - конкурента, а сепаратистами і ватою всіх, хто їх не підтримує, ми не втрачаємо нічого.

Один олігарх при владі замінить іншого. Формальні артисти - поступляться реальному.

Принаймні, уже ніхто не матиме ілюзій і пафосу вважати гаранта - батьком нації. Болісне дорослішання, чи не так?

Важче - може стати. Але й краще - може. Я спробую і віддам голос не за Порошенка. Бо хочу щоб він пішов так само сильно, як не хотіла Януковича-президента. Цілковито усвідомлюючи, що пазл Зеленського складати треба разом. Жоден цар і вєлікій князь цього нам не зробить.

Тим більше, що НІХТО не може завадити мені бути відповідальним громадянином України, українкою. Як і допомогти - не може. Справжній вибір людина робить всередині себе, і він - щоденний і неполітичний. Це вибір бути людиною.

Альона МАЛЯРЕНКО

П.с. І да, на коментарі за порохоботським. темниками і щось типу " а путін нападьот" я навіть відповідати не буду. Бо:

а) за словами чинного Президента він уже напав,

б) я живу без озирання на Путіна, не для нього, а для себе і України,

в) вам казали "Путін нападьот, Крим забєрьот" коли гідна революція починалася і вас тоді, голих, босих і веселих, це не лякало.

Чому тепер маю боятися я? У нас же ж тепер перша в Європі армія є, та й "заграніца нам поможет". То краще не коментуйте, а ДумайТЕ...

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон