Чия безвідповідальність призвела до трагедії на Херсонщині?

Звичайний робочий день приніс горе та біду у село Східне Білозерського району Херсонщини.

Двоє людей віддали свої життя за ніщо! У нитці колектору, який відводив стоки з місцевої птахофабрики підприємства «Авангард», сміття перекрило трубу. Працівник поліз до колодязя, аби усунути «корок», і надихався клоачними газами. Отруївшись, він упав донизу, і постраждалого намагався витягти охоронець. Але з ним повторилося те саме: вдихнувши кілька разів токсичного «коктейлю», він також втратив свідомість, і загинув. Хто винен у смерті двох людей, котрі опинилися у імпровізованій пастці без жодних засобів захисту, ще належить встановити. І це буде непросто.

— У день, коли стався нещасний випадок, ми не отримали від дирекції птахофабрики письмового повідомлення про нього. А без цього документу не можна починати перевірку з виїздом на підприємство. Тож поки незрозуміло, чи були загиблі штатними працівниками птахофабрики, і чи є доля провини її керівників, — пояснює начальник Головного управління Держпраці у Херсонській області Віталій Берлім.

Автору цих рядків вдалося вийти на контакт із очевидцем трагедії – начальником відділення Аварійно-рятувального загону спецпризначення, лейтенантом цивільного захисту Ігорем Буркотом. І от що Ігор Андрійович розповів «Новому дню».

— До приїзду нашого відділення свідки встигли самостійно дістати з колодязю старшого оператора очисних споруд. Та 46-річний постраждалий уже не приходив до тями, і медики не змогли його врятувати. Загиблий батько трьох дітей мешкав у Східному. Звістка про його смерть облетіла село, і до колектору прибігли його дружина та матір. Коли дружина зрозуміла, що втратила чоловіка, їй також стало зле, і їй також знадобилася допомога лікарів, — говорить лейтенант Ігор Буркот. – Тіло 44-річного охоронця довелося витягати з каналізаційного колодязю рятувальникам АРЗСП. Однак його діаметр виявився завузьким, аби досередини драбиною могла пролізти людина в ізолюючому костюмі, та з кисневим балоном за спиною. Тож рятувальника підключили до балона, але подавати його довелося окремо – на міцній линві. Вже тоді ми звернули увагу, що на загиблих не було ніякого захисного екіпірування: ані респіраторів, ані робочих комбінезонів. Тільки звичайні штани та футболка, а в іншому випадку сорочка.

Здавалося б, саме тим, хто обслуговує підземні комунікації, як нікому іншому має бути відомо: на дні трубопроводів часом може накопичуватися клоачний газ. Знаходитися в такому середовищі без засобів захисту смертельно небезпечно. Тим не менш, чи не щороку у каналізації, трубопроводах зрошувальних систем, підвалах гинуть або травмуються ремонтники та комунальники, котрі ризикують спускатися туди або в звичайнісінькому робочому одязі, або в якихось подертих протигазах ще часів СРСР.

Тому правоохоронцям ще належить з'ясувати, чи мав у своєму розпорядженні засоби захисту загиблих оператор очисних споруд зі Східного. А якщо мав, то чому не використав. І вже тоді робити висновки, чия безвідповідальність призвела до трагедії.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
Новий день

Фото надане АРЗСП ГУ ДСНС у Херсонській області.

На знімку: рятувальники працюють на місці трагедії у Східному.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон