На Херсонщині знущаються з дітей, а вчителі мовчать

Ситуація на Херсонщині загострилася настільки, що тут навіть створили штаб з протидії цькуванню.

Приводи для цькування дітьми своїх однолітків на Херсонщині часом просто вражають. У школі села Таврійське Голопристанського району група п'ятикласників самостверджувалася, обравши жертвою слабшу ровесницю.

Одинадцятирічну дівчинку постійно ображали, а на заняттях з фізкультури дійшло до того, що кілька однокласниць її побили. В районній лікарні у постраждалої діагностували тріщину кістки ноги. Не менш обурливо відзначилися двоє учнів школи у селищі Новоолексіївка Генічеського району. Вони на уроці отримали незадовільні оцінки, а от їхня однокласниця чесно заробила «відмінно».

За таку «несправедливість» помстилися, жорстоко відгамселивши дівчину — «аби не була такою розумною». На їхніх батьків поліція склала адміністративні протоколи.

Новина про ці два випадки миттю облетіла українські медіа від Херсона до Києва. Але біда в іншому. Впровадження Верховною Радою адміністративної відповідальності за булінг (цькування) виявило, що це явище у навчальних закладах регіону дуже розповсюджене і набирає найрізноманітніших форм, аж до використання сучасних засобів комунікацій.

Так, у Новій Каховці 14-річна школярка відмовила на залицяння старшого підлітка. Той у відповідь виклав у соцмережу її знімок напівроздягненою, ще й у супроводі насмішкуватих коментарів. Суд зобов'язав його публічно вибачитися перед ображеною.

Мабуть, на Херсонщині вже не залишилося районів, звідки не надходила б інформація про цькування. Гостроту проблеми визнає й влада. У регіоні навіть створили перший в Україні штаб з протидії булінгу.

На його засіданні начальник Головного територіального управління юстиції області Костянтин Хутковський повідомив, що на «гарячу лінію» вже надійшло півтора десятка звернень щодо цькування. А за трьома випадками у Білозерському, Високопільському районах та Новій Каховці суд визнав учасників булінгу винними, зобов'язавши їх сплатити штраф від 850 до 1700 гривень.

Показово, що в усіх випадках учителі та психологи чомусь «не помічали», як школярі збиткуються з однолітків. Але позиція «моя хата скраю» рано чи пізно може призвести до того, що й дорослі стануть об'єктом цькування. І це не припущення, вже є реальні факти. Так, у профтехучилищі № 17 Генічеська учень побив майстра виробничого навчання. І жоден з хлопців за нього не заступився...

«Замовчувати проблему справді не можна. Ми вже збирали профспілкових активістів, запрошували на зустріч фахівця з управління юстиції, обговорювали, як слід діяти педагогам у випадку конфліктів не тільки з учнями, а й із окремими батьками, котрі часом приходять до школи чи ПТУ і починають агресивно з'ясовувати відносини з учителем на очах у дітей. А це теж булінг, — коментує голова обласної профспілки працівників освіти і науки Людмила Кучерява. — Рекомендація така: у жодному разі не замовчувати подібних випадків і домагатися справедливого покарання винуватців. Аби інші починали стримувати емоції й шукали мирного способу залагодження конфліктів».

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон