Херсонська міліція викрила фінансову аферу з обігом 200 млн.грн.

Херсонські борці з організованою злочинністю викрили діяльність конвертаційного центру, організатори якого привласнювали державні кошти.

Спецоперацію по документуванню злочинної діяльності групи УБОЗівці проводили спільно з працівниками Управління боротьби з економічною злочинністю УМВС.

Як повідомляють в СЗГ УМВС України в Херсонській області, оперативники встановили, що група складалася з 4-х чоловік, жителів Херсона та області. Усім від 35 до 40 років, мають родини, освіту, заможні.

Конвертаційний центр діяв упродовж 2012-2013 років. За цей час до його складу увійшло 12 фіктивних сільськогосподарських підприємств.

Через їх розрахункові рахунки організатори перевели у готівку майже 200 мільйонів гривень.

На посади директорів фіктивних підприємств зловмисники неофіційно оформлювали алкоголіків та раніше судимих, щомісяця виплачуючи їм приблизно по 1000-1500 гривень.

Використовуючи спеціальний режим оподаткування (а для приватних підприємств, які займаються сільгосппродукцією, держава іде назустріч – відшкодовує їм податок на додану вартість), зловмисники здійснювали посередницькі операції з сільськогосподарською продукцією на суму 80 мільйонів гривень. Внаслідок цього на спеціальних рахунках фіктивних підприємств сформувалося ПДВ на майже 15 мільйонів гривень. Ділки перевели гроші у готівку та одразу ж привласнили. Вони купували собі будинки та автомобілі.

Під час документування злочинної діяльності групи один з її учасників, щоб уникнути відповідальності, двічі намагався дати хабар правоохоронцю в сумі 10 тисяч доларів. За цими фактами прокуратурою Херсонської області розпочаті кримінальні провадження за ч.2 ст.369 Кримінального кодексу України "Давання хабара".

- Спільно з прокуратурою ми провели 13 санкціонованих обшуків в офісах учасників злочинної групи та за місцем їх мешкання. Вилучили печатки фіктивних підприємств, 14 одиниць комп'ютерної техніки, бухгалтерську документацію, банківські платіжні картки та інші речові докази, - повідомляє начальник УБОЗ УМВС Гліб Мельниченко.

Також правоохоронці вилучили документацію, яка має підтвердити співпрацю фіктивних підприємств з контрагентами у банківських установах, у реєстраційній палаті м.Херсона та в управлінні Міндоходів у Херсонській області.

Незабаром вирішиться питання щодо обрання запобіжного заходу у відношенні учасників злочинної групи.

Розпочато кримінальне провадження за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України "Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем".

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон