Захоплення сільськогосподарських земель стало справжнім лихом на Херсонщині

У прокуратурі підрахували, що загалом в області без договорів оренди та відповідних платежів до бюджету нинішнього рокунедобросовісні аграрії використали понад 1228 гектарів угідь, і суди вже ухвалили рішення про реалізацію врожаю з «піратських» посівів на території у 73,6 гектара.

Але там, де правоохоронці не встигають виявити такі факти, діяти вже починають громадські активісти, яким урвався терпець.

У селі Благодатному Скадовського району, приміром, саме вони виявили незаконний посів ячменю на 55 гектарах, призначених для учасників АТО. Біля них група небайдужих селян влаштувала «засідку», і до неї потрапили три комбайни, направлені на збирання цього ячменю.

З'ясувалося, що комбайни замовили двоє братів - місцеві підприємці, один з яких є депутатом районної ради. Ті пояснили ситуацію так: мовляв, навесні поле засіяли «помилково».

Та надто вже багато таких помилок, через які до скарбничок громад не доходять десятки мільйонів гривень. Адже в аграрному краї такі платежі є важливим джерелом доходу: за даними Головного управління Держгеокадастру Херсонщини, в області укладено 132,6 тисячі договорів оренди земельних паїв, за якими до кінця року має надійти 661 мільйон гривень орендної плати.

Натомість податківці кажуть, що повна легалізація «тіньового» використання земель додала б до згаданої суми ще понад двісті мільйонів гривень.

Голос України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон