Скадовськ у вогні та диму

Вчора, 3 квітня, у Скадовську в районі Цукурів знову горів очерет. Дві бригади рятувальників вели боротьбу зі стихією, яка цього разу була дуже масштабною.

Тим більш, що сталася вона пізно ввечері, тож стовпи полум'я були видно всьому місту, а попіл вулицями Скадовська літав ще і зранку.

Останнім часом випадки загорянь очерету, сухої трави і сміття на відкритих територіях почастішали. З 27 березня по 3 квітня на території району сталося 6 таких пожеж (3 пожежі по вулицях Набережна/Шмідта, вул. Іллінська та західна околиця міста, 3 пожежі - за межами населеного пункту: траса Скадовськ – Херсон 3 км, траса Скадовськ – Нова Каховка, 7 км та Скадовськ – Антонівка 3 км).

Вогнеборці кожного разу оперативно локалізовували та ліквідовували пожежі, не давали вогню розповсюдитися на масштабні території. Та пожежі повторюються регулярно, незважаючи на заклики до громадян відмовитись від спалювання сухої трави, листя та інших рослинних залишків.

Крім того, пожежі виникають не лише внаслідок необережного поводження з вогнем. Навесні увагу багатьох привертає сухий очерет. Знаходяться ті, кому він, очевидно, заважає, бо беруть та й підпалюють його. Так легко вирішують питання щодо очищення заростів від минулорічного сухостою, не замислюючись над тим, що очерет є захистком птахів та іншої живності.

До того ж саме в цей час вони особливо вразливі, оскільки висиджують потомство. Підпалювачам і на думку не спадає, що від їхньої руки гинуть беззахисні істоти. Болісно усвідомлювати, що вогонь забирає чиєсь життя, та ще болючіше стає від того, коли бачиш байдуже ставлення людини до цього ганебного явища.

Є і інші версії. Так, користувачі соцмереж, обговорюючи зокрема наслідки вчорашньої пожежі, висловлюють таку думку: "Підпалюють місцеві тваринники, щоб зростала молода трава! Коровам потрібна зеленувата травичка, і це головне, а те, що гинуть представники дикої фауни, їх не засмучує!" - пише скадовчанин Андрій Лучний. Звичайно, легше підпалити, аніж косити. Косити ж треба восени, коли птиця не сидить на гніздах, а згадують про це весною. І починають палити..".

Подивіться на ці страшні фото наслідків спалювання трави, які виклав на своїй сторінці у Фейсбук Артем Морока:

Ці фото не з учорашньої пожежі. Але якщо пройтись згарищем, видовище буде не кращим. Вчора ввечері мешканці сусідніх будинків не тільки бачили полум'я, вони ще й чули крики птахів, тварин, що волали про допомогу.

Невже ті, хто бездумно чи свідомо спалюють живих істот, не розуміють, що спалюють вони свою душу? Це і є бездуховність.

"Скадовські новини"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон