На Херсонщині студенти-кухарі від власних страв отримали сальмонельоз

На Херсонщині студенти-кухарі від власних страв отримали сальмонельоз

У місті Нова Каховка зареєстровано епідускладнення з гострої кишкової інфекції, внаслідок якого постраждало 9 осіб. 

Про це повідомляють в Головному управлінні Держсанепідслужби у Херсонській області

В період з 13 по 14 травня 6 хворих з попереднім діагнозом «Гострий гастроентероколіт, сальмонельоз середньої важкості» було госпіталізовано до інфекційного відділення Новокаховської ЦМЛ та 3 хворих з попереднім діагнозом сальмонельоз 14 травня госпіталізовано до інфекційного відділення Каховської ЦРЛ.

Клінічні симптоми усіх хворих ідентичні: підвищення температури до 40, пронос 6­7 разів тощо. Проведені лабораторні дослідження, терапія відповідно до протоколу. Від усіх 9 хворих виділено сальмонелу ентеритидіс. З 9 захворілих – 7 учнів Державного навчального закладу „Професійно-­технічне училище №14" Міністерства освіти і науки України, які навчаються на 1­му курсі в групі К­14, за спеціальністю „Кухар", та 2 хворих – з сімейного вогнища.

При проведенні епідрозслідування фахівцями Держсанепідслужби області встановлено: 12 травня проводилася виробнича практика учнів І курсу підгрупою у кількості 11 осіб по приготуванню начинки для пиріжків. На занятті учнями готувалися різноманітні начинки: з яблука, тушкованої капусти, термічно обробленого м'ясного фаршу, з сиру та сирого яйця тощо. Продукти для приготування начинки учнями придбано самостійно.

Після приготування всі учні дегустували приготовані компоненти. Учениця, яка готувала начинку з сиру та сирого яйця, залишки начинки забрала до дому та пригостила двох рідних, які також захворіли. Захворювання спричинило недотримання вимог щодо обробки яєць, порушення технології приготування начинки для пиріжків з сиру та сирого яйця та дегустація начинки в їжу без термічної обробки при неналежному контролі майстра.

Для локалізації та ліквідації епідускладнення у повному обсязі проведені протиепідемічні заходи. Для лабораторних досліджень відібрано змиви з обладнання та посуду, проба питної води. Через відсутність залишків харчових продуктів проби не відбиралися.

Організовано проведення медичного спостереження за особами, які були в контакті з хворими за місцем проживання та навчання, їх бактеріологічне обстеження, проведена заключна дезінфекція. Посилена санітарно­роз'яснювальна робота щодо профілактики гострих кишкових інфекцій. За результатами розслідування на винних осіб складено протокол про порушення вимог санітарного законодавства, матеріали готуються до прокуратури.